নেয়ামুল টুকু - ৩ দিনে ভিসা পাওয়ার অভিজ্ঞতা ও আমাকে করা প্রশ্ন, উইন্টার ২০১৯

লিখেছেনঃ নেয়ামুল টুকু



আলহামদুলিল্লাহ, আল্লাহ তাআলার অশেষ রহমতে ও সকলের দোয়ায় ৩ দিনে আমি জার্মান ভিসা হাতে পেয়েছি।আমার ভিসা ইন্টারভিউ ছিল ২১ জুলাই , আমাকে ভিসা কন্ফার্ম মেইল দিয়েছে ২৪ জুলাই এবং পাসপোর্ট পেয়েছি ২৫ জুলাই। আমাকে করা প্রশ্ন গুলা আপনাদের সাথে শেয়ার করতেছি।


My profile :

B.Sc in Computer Science and Engineering from American International University Bangladesh

CGPA: 3.45

IELTS: 6.0

My intended University - Brandenburg University of Technology Cottbus-Senftenberg.

My intended subject – Masters in Cyber Security.


Interview Questions :


1. When did you complete your HSC?

2. What is your HSC result?

3. When did you complete your bachelor?

4. What is the result?

5. When did you take your IELTS examination?

6. What is the result of your IELTS?

7. What was your bachelor subject?

8. Which University?

9. What is your intended subject?

10. Which university?

11. How many semesters?

12. Why this university?

ans: Basically, I choose this university bcz this university provides a top-class laboratory for practical’s and research facilities. Besides this university has one of the biggest libraries in Germany which are very helpful for any students who want to achieve a lot of knowledge.

13. Why this subject?

14. Why Germany?

ans: I have chosen Germany because this country has the latest technological fields. Moreover, in terms of research and practical applications, Germany is always one of the best countries. From Germany, I can learn a new language, get to know various types of culture. There have lots of top-ranked universities with Countless Degree Courses. Besides Germany has Affordable Costs of Living & Work Opportunities For International Students.

15. Do you know the course outline of your program?

ans: yes i know from versity website.

16. Which subjects will you take for first semester?

ans: I told him from course outline.

17. Will you search for job in Germany after finishing your degree?

ans: Basically, I told him that it depends on the opportunity. If I will get a good opportunity otherwise I will come back to my home to serve my home country.

18. Have you confirmed Block Account?

ans: Yes.

19. How much did you blocked?

ans: 8640 euro ( 720 euro per month for a year).

20. What about your accommodation in Germany?

ans: I applied for a dorm but they confirm yet. I hope they will confirm before my departure. For safety purposes, I booked a hotel for 15 days.

21. Are you in waiting list of dorm?

ans: yes.

22. Do you know German language?

ans: no.

23. Do you have health insurance?

ans: Yes i have a travel health insurance.

24. Did you have Thesis in undergrad?

25. What was the title of your Thesis?

26. Please describe me about your thesis.

27. Have you published your thesis?

28. Tell me about your bachelor program like which subject did you complete in your bachelor.

29. Did any subject related with your master’s program?

30. How many brothers and sisters do you have?

31. What is your brother do?

32. Who is your finance?

33. What is his occupation?

34. How many ECTS in your master’s thesis?

ans: 30 ECTS. (ECTS = European Credit transfer and Accumulation System).


সবশেষে, সবার জন্য শুভ কামনা করছি। সবার মনের সৎ ইচ্ছা আল্লাহ্‌ পূরণ করুক এবং সবাইকে ভালো রাখুক। আপনি উপকার পেলে আমাদের এই BESSiG গ্রুপে আপনাকে ২০জন মেম্বারকে যোগ করিয়ে দেবার অনুরোধ রইলো। তাহলে চেষ্টাটা ভালো লাগবে। ছবির সূত্র ইন্টারনেট।


এই লেখা পড়ার পরে কোন প্রশ্ন থাকলে বা মতামত দিতে চাইলে অথবা কাউকে ট্যাগ করতে চাইলে

Subscribe to Our Newsletter

© BESSiG. বিনা অনুমতিতে এই ওয়েবসাইটের কোনো কন্টেন্ট অন্য যেকোন ওয়েবসাইট বা ব্যবসায়িক কার্যক্রমে ব্যবহার সম্পূর্ণ নিষিদ্ধ।